Inspiratie

Je kan wel zeggen dat veel mensen op zoek zijn naar zingeving en zich daarbij vaak de vraag stellen nu echt belangrijk is in het leven. Nog nooit eerder waren mensen massaal zo opzoek naar ‘zichzelf’. Ik denk dat mensen vaak daarmee bedoelen: opzoek naar een bepaalde zin, een bepaalde essentie. Dat is ook niet zo vreemd, meer dan ooit tevoren staan we bloot aan een stroom van prikkels door (sociale)media, internet reclame en zo verder. Onbewust nemen me daar veel meer van mee dan ons lief is en daardoor raken we het contact met wat we echt waardevol vinden kwijt. Daarnaast is het ook een gevolg van secularisering en individualisering dat we vaak een gevoel hebben om er zelf voor te staan.

Een goed begin

Als je nieuwe inspiratie op wil doen is het vooral belangrijk om allereerst te ont-prikkelen en te ontspannen. Inspiratie laat zich niet afdwingen. Als je bijvoorbeeld gaat mediteren om een briljant idee te krijgen zal dat waarschijnlijk niet werken. Dit komt omdat je denken of piekerverstand zich er dan al te veel mee bemoeid en denken is vaak niet de manier om aan inspiratie te komen. Vaak komen er dan alleen ideeën die je toch al had en dat is bijvoorbeeld ook de reden dat vergaderen en brainstormen niet veel nieuws opleveren, het is vaak herkauwen van oude ideeën.

Er zijn twee momenten op een dag waarvan ik weet dat ik heel ontvankelijk ben voor inspiratie: tussen wakker zijn en slapen, maar vooral tussen slapen en wakker worden. Er breekt dan een moment aan waarop het ‘nacht-bewustzijn’ langzaam indaalt naar het ‘dag-bewustzijn’. Ik ervaar dit moment altijd als het ontwaken in het stadium dat ik voel dat ik niet meer slaap maar ook nog totaal niet wakker ben, opmerkelijk is ook dat ik me dan altijd helemaal helder voel. Op die momenten komen de mooiste plannen en ideeën naar voren, en omdat deze momenten vaak maar even duren is een notitieblokje met pen naast het bed zeker aan te bevelen. Hoe dat komt? Op dat moment is ‘het denken’ nog even offline.

Indrukken, uitdrukken, doordrukken

Denken speelt zich af op niveau van het zelfbewuste ego, en dat is eigenlijk nooit in staat iets anders te scheppen dan meer van hetzelfde. Het gaat erom dat je deze inspiraties kunt vertalen naar een gevoel waar je voor de volle 100% achter kunt staan. Zoals een vriendin van mij dat eens mooi verwoorde: het gaat erom dat je dergelijke indrukken doordrukt en uitdrukt. Daar voeg ik dan graag zelf nog aan toe: volg ‘je hart’ maar gebruik wel je verstand.

Een stappenplan

Om dit een beetje concreet te maken, hier een stappenplan. Volg de stappen, en laat het los zodat het ook de tijd krijgt om tot rijping te komen. Probeer niets te bereiken, dan bereik je het meest! Dit lijkt een paradox maar dat is het niet. Forceer in elk geval niets.

    1. In het begin helpt het om een aantal meditatieoefeningen te doen, om je bewustzijn te trainen en om goed te leren voelen en je aandacht te leren richten. Dit zal in het begin niet altijd meevallen, maar oefening baart kunst. Mijn advies is ook om niet “romantisch” te gaan mediteren met allerlei visualisaties. Dit kan heerlijk zijn, maar brengt je in beginsel niet dichter bij je bewustzijn en inspiratiebronnen. Het voert je er eerder weg van. Oefeningen kan je vinden op gratismediteren.nl

 

    1. Begin met een aantal oefeningen uit de mindfulness om goed te leren voelen, je aandacht te richten, en zonder oordeel en afwijzing alles gade te leren slaan wat er zich in je bewustzijn afspeelt. Probeer met deze oefeningen geen speciaal doel te bereiken. 10 minuten per dag is voldoende, maar iets meer mag altijd. Liever 10 minuten effectief dan 30 minuten niet-effectief. De meeste vinden deze oefeningen in de ochtend het prettigst.

 

    1. Na een week of vier kan je bovenstaande oefeningen uitbreiden met een paar oefeningen uit de hartcoherentie. Deze oefeningen zijn erop gericht een goede ballans te bereiken tussen je gezonde verstand en je intuïties. Je leert hiermee ook om een verschuiving te maken in te emoties (emotie: energie-in-motie oftewel: energie in beweging) van negatief naar positief en van destructief (besluitloos) naar constructief/opbouwend. Hier ga je ook merken dat positief denken weldegelijk iets heel anders is dan positief voelen.

 

    1. Houd pen en papier bij de hand, vooral op het nachtkastje, veel mensen krijgen inspiratie rondom waken en slapen. Dit hoeft echter niet, het kan ook in de auto, onder de douche ect. Een vuistregel is: inspiratie komt op die momenten waarin je het waarschijnlijk niet verwacht. Probeer het in elk geval niet af te dwingen want dat werkt averechts. Gras gaat ook niet sneller groeien door eraan te trekken, echter heeft het wel aandacht en voeding nodig. Weet ook dat processen hun tijd nodig hebben om op een natuurlijke manier tot rijpheid te komen.

 

    1. Heel belangrijk: zorg ervoor dat je handelingen in lijn liggen met datgene wat je wilt bereiken en waar je intenties naar uit gaan. Zijn er punten waarop jij jezelf onbewust tegenwerkt? Als dat zo is, kijk wat er gebeurt in jouw bewustzijn en hoe je hierop reageert. Vervolgens kun je het accepteren en de keuze maken om constructieve acties te ondernemen. Gaandeweg voel je vanzelf wanneer je iets moet doen of laten.

 

Werkt meditatie voor jou niet? Dat kan heel goed! Het werkt niet voor iedereen en ook niet in alle situaties. De kern is dat ontspanning en ont-prikkeling een voorwaarde is voor nieuwe ideeën en inspiratie. Dat kan je ook bereiken door wandelen of verblijven in de natuur, wandelen met de hond, sporten, Yoga, een dag naar de sauna. Als de maalstroom gaat liggen, kan inspiratie ruimte krijgen.