Het is eind 2017. Ik heb een piep in mijn oren, en in tegenstelling tot eerdere gevallen waarbij ik dit wel eens heb, gaat de piep nu niet meer weg. Ik heb tinnitus.

De huisarts

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben, waarvan gehoorschade een van de bekendste is. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Ook trauma, tumoren, en psychische factoren kunnen leiden tot oorsuizen.

Mijn huisarts adviseert mij eerst mijn oren eens goed schoon te laten maken. Immers kan een overschot aan oorsmeer blijkbaar ook oorsuizen veroorzaken. Helaas mag dit niet baten. Mijn gehoorgangen zijn brandschoon maar de piep blijft.

Dan volgt de verwijzing naar de KNO-arts

Deze ging zeer grondig te werk en nam mijn klachten erg serieus. Verschillende onderzoeken en audiogrammen verder kan men geen medische oorzaak vinden. Ergens is dat een goed teken, want daarmee is ook gehoorschade uitgesloten. Het was niet heel vreemd geweest als dit wel de oorzaak bleek te zijn. Immers heb ik jaren als gitarist in een rockband gespeeld, en hoewel ik op maat gemaakte gehoorbescherming had, was ik niet altijd even consequent in het gebruik daarvan. Er is een heel kleine kans op een brughoek-tumor. Om dat uit te sluiten zou ik in een MRI moeten, en ik weet uit ervaring dat dit geen pretje is. Bovendien was op mijn leeftijd de kans zo klein dat hier sprake van zou zijn dat we besloten dit achterwege te laten.

De KNO-arts gaf aan dat mijn tinnitus waarschijnlijk afkomstig is van een overprikkelde zenuw, welke aan het slakkenhuis is verbonden en naar/door het limbisch systeem loopt. Daar is helaas geen behandeling voor.

Hoe verder?

‘S avonds lig ik alleen in bed, mijn vriend is niet thuis want die verblijft vanwege zijn werk elders. Rond 01:00 word ik overmand door een paniek van jewelste en ik breek in tranen uit: deze vreselijke pieptonen neem ik mee in mijn graf! In elk geval zolang de medische wetenschap hier niks op weet te vinden. Hoewel er recent een aantal veelbelovende studies zijn gedaan, kan het nog wel een paar jaar duren voordat er een behandeling is.

De zoektocht naar een oplossing

In het complementaire circuit heb ik ook een hoop zoekwerk gedaan. Ook zijn er wat kleinschalige studies gedaan naar Ginkgo en Acetyl-L-carnitine. Ook zijn er goede ervaringen met CBD-olie. Ik vind het lastig, want hoewel ik niet onwelwillend ben tegenover alternatieve middelen, ben ik wel op mijn hoede voor (moderne) kwakzalverij. Nu mag en moet het placebo-effect nooit onderschat worden en als iets werkt, dan werkt het. Tegelijkertijd “baat het niet, dan schaadt het niet” gaat lang niet altijd op! Iets wat niet baat, kan weldegelijk schaden. “Natuurlijk” is ook geen synoniem voor “Veilig”, er zijn veel preparaten met natuurlijke stoffen die heel nare bijwerken kunnen hebben en/of zelfs giftig zijn. Er zijn ook in dit soort markten oplichters actief, die kwetsbare en zoekende mensen, willens en wetens geld afhandig maken terwijl ze goed weten, dat hetgeen ze aanbieden niet werkt. Zoutspray als oplossing voor tinnitus? Ik denk er het mijne over…

Conclusie

Bij mij hebben de eerdergenoemde middeltjes niet gewerkt. Alleen verblijf aan zee en onthouding van alcohol werken bij mij. Hoe het precies werkt weet ik niet, maar alcohol versterkt de pieptonen. Zee geluiden afspelen werkt dan weer niet. Verder heeft een proces van acceptatie meegeholpen en is het daarmee naar de achtergrond verplaats, waardoor ik er op dagdagelijkse basis niet meer zoveel hinder van heb.

Dit kan je doen met cognitieve gedragstherapie, al heb ik dat met meditatie en mindfulness voor elkaar gekregen. Dat zal ook niet voor iedereen werken, maar in normale omstandigheden kan je dat zeker een kans geven.

Verder is de website van Hoorzaken een goede bron van informatie. Ook zijn er goede boeken en zelfhulpgroepen. De resultaten en ervaringen hiervan lopen sterk uiteen.