Meditatie

In 2010 ging ik door een turbulente fase in mijn leven. Ik was net uit de kast en in datzelfde jaar ontmoette ik mijn eerste (onbeantwoorde) liefde.
Er passeerden ineens heel veel nieuwe ervaringen en gevoelens de revue, die ik met mijn milde vorm van autisme, geen goede plaats kon geven. Als ik al een manier had om hiermee om te gaan, was die nou niet bepaald gezond en constructief.

2010 was ook het jaar dat ik in aanraking kwam met meditatie. Voor mij in de vorm van mindfulness, die gebaseerd is op de boeddhistische vipassana-meditatie. Omdat dit inmiddels 12 jaar geleden is, vind ik dit een mooi moment om een interview te delen over mijn kennismaking met deze meditatievorm en de invloed daarvan op mijn dagelijkse leven.

Hoe ben je met mindfulness in aanraking gekomen?

Dat gebeurde in 2010. Ik was 25 jaar oud en had net mijn comming-out achter de rug. In datzelfde jaar werd ik voor het eerst echt verliefd en ontmoette ik mijn eerste liefde, deze bleek helaas onbeantwoord. Ik heb een milde vorm van autisme en daardoor kon ik niet goed plaatsen wat er allemaal in mijn hoofd en lichaam gebeurde.

Zowel de gevoelens van de eerste verliefdheid, als het verdriet en de pijn van de afwijzing een paar maanden later, kon ik niet goed hanteren. Ik wist me er simpelweg geen raad mee. Hoe je daarmee om moet gaan had niemand mij geleerd. Het enige wat ik kon doen om die gevoelens te dempen, was het drinken van een borrel en af en toe een joint roken.

Totdat ik op een goed moment lichtelijk neerslachtig wakker werd met hoofdpijn en dacht: “Dit kan toch niet de oplossing zijn?!”. Het effect van de demping is maar tijdelijk. Als het effect is uitgewerkt, zit ik nog steeds met dezelfde ellende en krijg ik de kater er gratis bij.

Dat was het moment waarop ik ging zoeken naar een alternatief. Toevallig gaf een collega van mij mindfulness trainingen. Ik had er al wel eens over gehoord, maar ik vond dat vooral een hoop zweverig gedoe. Dat bleek echter een vooroordeel. Het is juist heel praktisch en concreet. Ik besloot mindfulness een kans te geven en het bleek een schot in de roos te zijn.

Lees het hele artikel verder op: https://gratismediteren.nl/erik-over-12-jaar-meditatie-en-mindfulness/