Een evenwichtig verhaal over een dynamische wereld
Inleiding
Ja, ik hoor bij de groep mensen die enthousiast is over cryptovaluta’s zoals Bitcoin, Ethereum en Cardano. Naast euro’s, spaar en betaal ik graag met cryptogeld. Enerzijds omdat ik de techniek waarmee dat gebeurt heel mooi vindt, en aan de andere kant omdat het mij in staat stelt daadwerkelijk de baas over mijn valuta te zijn. In 2018 ben ik begonnen met het opbouwen van mijn portefeuille.
Naar mijn mening is de cryptomarkt volwassen aan het worden. Het is nog steeds een relatief jonge markt, waar het al lang niet meer (enkel en alleen) om speculatie en snel rijk worden draait. We staan nu echt op het punt om de cryptomarkt van adolescentie naar volledige volwassenheid te brengen.
De laatste jaren heb ik regelmatig de eer om collega’s, kennissen, vrienden en familie kennis te laten maken met hun eerste stappen in de crypto wereld. Dat kan in het begin nogal op je afkomen, vanwege de vele verschillende termen en informatie. Zeker in het begin hoeft je echt niet alles te snappen. Begin bij het begin en dan rol je er stap voor stap steeds verder in. In deze gids ga ik deze eerste stappen met je delen.
Verantwoording bij dit artikel
Voor de volledige transparantie, wil ik een aantal punten benadrukken:
- Ik ben geen financieel adviseur. Ook ben ik niet professioneel met cryptovaluta bezig. Alle tips zijn op basis van eigen mijn ervaring c.q. ervaringsdeskundigheid.
- Ik heb ook geen enkele interesse om een zogenaamde “Finfluencer” te zijn. Deze gids gaat je niet vertellen wat je moet kopen of hoe je snel geld kan verdienen. Ik bezit geen ultiem geheim of iets dergelijks.
- Niets uit dit artikel moet worden opgevat als investering ’s en of beleggingsadvies.
- In deze gids staan een aantal links, bijvoorbeeld naar Bitvavo en AnycoinDirect. Dit zijn referentie links. Als je deze gebruikt ontvang ik een kleine commissie zonder dat het jou iets kost, en soms krijg je dan zelf ook een welkomstbonus.
- In dit document wordt het product “Trad3s” genoemd en gelinkt. Van dit product ben ik mede-oprichter geweest. Inmiddels ben ik hier niet meer werkzaam. De links naar Trad3s zijn geen referentie links.
Om je maar vast een eerste belangrijke afkorting te leren: DYOR Do Your Own Research (doe je eigen onderzoek) en bepaal dan welke stappen je wilt zetten. Ik laat je kennis maken met hoe ik het heb gedaan en waar ikzelf goede ervaringen mee heb. Het staat je volledig vrij om je eigen koers te bepalen uiteraard.
Goed, je wilt dus crypto gaan kopen, om waarde mee over te dragen van de ene naar de andere persoon (direct betalen mét cryptomunten) om ermee te handelen en/of voor de lange termijn te investeren? Dan heb ik de volgende tips voor je!
Waar ga ik mijn munten kopen?
Zoek een partij waar je cryptomunten kan kopen. Dit heet een broker en/of een exchange. Zie het als een soort online wisselkantoor waar je tegen de huidige koersen euro’s kan omwisselen in Bitcoin of een andere munt. Er zijn er legio om uit te kiezen. Een paar bedrijven waar ik heel goede ervaringen mee heb zijn: Anycoindirect, Bitvavo en BTCdirect.
Bij een aantal van deze bedrijven kun je alleen je munten kopen. Zij bewaren deze niet voor jou. Bij Bitvavo kan dit wel, daar kun je munten kopen en er vervolgens voor kiezen om ze daar in een portemonnee (wallet) ze zetten of dat je ze overmaakt naar een eigen wallet. Beide hebben zijn voor- en nadelen.
Hoe ga ik mijn munten bewaren?
Er zijn grofweg twee manieren waarop je je munten kan bewaren. Online bij een exchange of op een eigen wallet (digitale portemonnee). Je munten bewaren bij een exchange is het meest gebruikersvriendelijk. Je hebt geen eigen wallet nodig want die beheert de exchange voor jou. Dit type wallet wordt meestal gebruikt door handelaren/traders die heel snel moeten kunnen aan en verkopen.
Mijn advies is om nooit hele grote sommen geld op een exchange te laten staan. Omdat de exchange immers de wallet beheert, ben je er niet écht zelf de baas over omdat zij namelijk ook de unieke sleutel tot die wallet in hun beheer hebben. Een leuke uitspraak voor op feestjes: Not Your Keys? Not Your Coins! Daarmee bedoel ik: Heb je de sleutels niet zelf in beheer, dan heb je ook geen zeggenschap over je munten.
Let op je woorden!
Bij een eigen wallet heb je die unieke sleutel (bestaande uit 15 of 24 woorden) wél in eigen beheer. Deze woorden vertegenwoordigen jouw munten in de blockchain, het decentrale grootboek dat wereldwijd op talloze computers verspreid staat. Je wallet kan verloren gaan, je hardware wallet kan defect raken: allemaal géén probleem, als je jouw woorden maar hebt. Daarmee kun je altijd je wallet (en dus je munten) herstellen. Heb je geen toegang meer tot je wallet én ben je de woorden kwijt? Dan is het helaas pindakaas, dan krijg je je munten nooit meer terug! (Of je moet toch je woorden weer terugvinden) Je kan niet even een “blockchain beheerder” bellen om de boel te herstellen. Ja, ook dit is mij al eens pijnlijk overkomen…
Het zelf beheren van je crypto’s neemt dus een behoorlijke verantwoordelijkheid met zich mee. Je bent dan als het ware je eigen bank met alles wat daarbij hoort. Laat het je niet afschrikken, het is even een andere manier van denken en er zijn voldoende manieren om je woorden veilig op te slaan.
De meest veilige manier van crypto’s opslaan is op een hardware wallet. Daar zijn er verschillende van. Ik heb goede ervaringen met de Ledger nano S en X. Er zijn ook nog andere merken zoals Trezor. Welke bij je past hangt af van je wensen. Met Trezor heb ik zelf geen ervaring.
Manieren om geld te verdienen met cryptovaluta.
Er zijn vele manieren waarop je met cryptovaluta geld kan verdienen of je vermogen kan laten groeien. Het voert te ver om alle manieren te bespreken maar ik bespreek de bekendste:
1. H.O.D.L.
Staat voor: Hold On for Dear Life. Het is eigenlijk een spelfout op het woord HOLD wat vasthouden betekend. Je legt een bedrag in en kijkt er verder niet te veel naar om. Over een paar jaar zie je wel wat het waard is geworden.
2. Handelen en traden op koersschommelingen.
Bij deze methode ben je veel met koersen, grafieken en cryptonieuws bezig. Omdat de cryptomarkt volatiel is, kun je (als je er handig in wordt) mooie rendementen maken door op dipjes te kopen en op piekjes te verkopen. Het kan een manier zijn om snel veel geld te verdienen maar je kunt er óók snel veel geld mee verliezen. Mocht je deze methode leuk vinden, dan adviseer ik je om met enkele tientjes te beginnen en pas meer geld in te gaan leggen naarmate je er beter in wordt. Op sommige platformen kun je ook oefenen met demo geld.
- Een leuke gratis introductie in cryptotrading kun je hier vinden.
- Grafieken kun je hier gratis bekijken op Tradingview
Er zijn ook diverse crypto trading-bots in de markt. Mits goed gebruikt kunnen deze trading-bots je veel werkt uit handen nemen en automatisch voor jou aan- en verkopen, met winst natuurlijk!
Maar… trading-bots zijn geen geldmachines! Ook een trading-bot kan bij verkeerde programmering verlies maken, en strategieën moeten voortdurend ge-update worden om effectief te blijven.
Trad3s is zo’n trading-bot. Je kan hier met demogeld oefenen voordat je met echt geld aan de slag gaat. Meer info over Trad3s vind je hier: www.trad3s.com
Er zijn ook andere trading-bots in de markt, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.
3. Sparen in cryptomunten
Naast het HODL-en kun je ook kiezen voor crypto sparen. Ook bij deze methode trek je jezelf niets aan van de koers, en koop je op een vast moment (bijvoorbeeld elke eerste van de maand) voor hetzelfde bedrag een door jou gekozen munt. Doordat je met een vast interval koopt, profiteer je altijd van zowel koersstijgingen als dalingen en hierdoor kom je op een mooi gemiddelde. Leuk om te doen als je naast HODL-en wil sparen of als je niet meteen een bedrag kan of wil investeren.
Ik gebruik meerdere methoden naast elkaar, elk met een eigen potje. Je ziet, voor iedereen zit er wel een bruikbare methode bij. Veel mensen gebruiken cryptomunten om op korte en/of langere termijn hun vermogen te laten groeien.
Geld moet rollen?!
Natuurlijk kun je ook cryptomunten gebruiken om mee te betalen. Bitcoin is oorspronkelijk opgericht om een alternatief te zijn voor banken en fiatgeld. Je kunt Bitcoin en andere cryptovaluta dus gebruiken om rechtsreeks mee te betalen aan iemand anders die ook een cryptowallet heeft (of wil aanmaken) van diezelfde cryptomunt. Op het moment van schrijven is dat voor veel mensen en bedrijven nog een stap te ver. In die gevallen bestaan er goede tussenoplossingen.
Diverse bedrijven verstrekken een crypto visa of mastercard waarmee je kunt betalen. De winkelier ontvangt netjes het bedrag in euro’s of dollars etc. Op het moment van de transactie, wordt volgens de dan geldende koers, dit bedrag van de aan jouw kaart gekoppelde cryptowallet afgeschreven.
Doe je eigen onderzoek…
De belangrijkste tips om je eerste stappen te kunnen zetten in de cryptowereld heb je hierboven kunnen lezen. Toch stopt het hier niet. De cryptomarkt is altijd in ontwikkeling en deze gids dient ter introductie.
Er zijn veel goede kanalen en websites te vinden, maar helaas is er in deze relatief jonge markt ook nog heel veel kaf tussen het koren. Daarom deel ik vast wat bronnen die ik persoonlijk heel goed vind en van daaruit kun je weer verder met het doen van je eigen onderzoek. Aan het einde van deze gids vind je een uitgebreide bijlage over het doen van je eigen onderzoek.
- De Cryptocast van BNR-nieuwsradio
- CoinBureau, een goed brits cryptokanaal met veel technische diepgang
- Blox een goed Nederlands cryptokanaal met koersanalyse en veel cryptonieuws
- Het cryptowoordenboek van Trad3s waarin termen en begrippen worden uitgelegd
“HAD” bestaat niet…
Ik durf met grote stelligheid te beweren dat iedereen die met crypto aan de slag gaat, vroeg of laat met deze gevoelens te maken krijgt. Het maakt daarbij niet uit of je handelt of HODL’T.
Waar doel ik op? Een gevoel van: “had ik maar dit, of had ik maar dat” Bijvoorbeeld: Áls ik in maart 2020 BTC voor € 3000,- had gekocht, Dán had ik nu € xxxx,-
Of, had ik toen maar muntje XYZ vastgehouden en niet verkocht, dan had ik nu geen verlies gemaakt. Zowel bij handelen als bij HODL-en geldt: Soms win je, soms verlies je, dat hoort erbij.
Je kan dit enigszins voorkomen door niet vanuit emotie te handelen. Maak weloverwogen keuzes en strategieën (op basis van technische én fundamentele analyse) en houd jezelf daaraan. Iedereen kan achteraf een lotto-ticket invullen, en als je alles van tevoren zou weten, is rijk worden geen kunst. Ik zeg vaak zowel tegen mijzelf als tegen anderen:
Had bestaat niet!
Tot slot
We zijn aan het einde van deze gids. Zeker als deze informatie nieuw voor je is, doe je er goed aan om het even op je in te laten werken voordat je begint.
Nog een paar slotgedachten om te delen:
- Investeer altijd geld wat je kunt missen voor langere tijd en bereid bent te verliezen. Bijvoorbeeld: als je nu geld in crypto steekt, wat je eigenlijk nodig hebt op de APK te betalen dan kun je jezelf afvragen of dat nou zo verstandig is 😉
- Handelen en investeren in cryptovaluta neemt risico’s met zich mee, zoals dat geldt bij alle vormen van beleggen en investeren.
- Weet dat in de cryptowereld koersschommelingen van enkele tientallen procenten (per dag!) niet ongewoon zijn en over het algemeen geen reden tot paniek.
Keep Calm and HODL on! Happy Trading!
Bijlage Crypto DYOR
- Kijk op een site als coinmarketcap of coingecko of er op een bepaalde munt economische activiteit is. Een munt die nergens verhandelbaar is, staat gelijk aan monopolygeld!
- Een munt die niet te verkrijgen is op een gerenommeerde exchange maar alleen op zogenaamde swap sites moet nader worden uitgezocht omdat deze swap sites vaak geen toelatingscriteria hebben. Iedereen kan daar zijn Sh*tcoin plaatsen.
- Messari is een goede bron om de achtergrond van cryptoprojecten en munten na te trekken.
- Binance research is een goede bron om de technische achtergrond van een cyptoproject na te trekken. Gebruik dit niet als enige bron, de informatie loopt soms achter.
- Krijg je vragen tijdens het lezen van deze bronnen? Schrijf ze op! Dat helpt bij je verdere onderzoek zoals het lezen en beluisteren van interviews met de mensen achter een cryptomunt. In interviews worden vaak al veel vragen beantwoord.
- Onderzoek de namen achter de projecten zoals de CEO: wat is hun CV (LinkedIn), reputatie etc.? Ook handig om te weten, hoeveel coins van een bepaald project hebben zij al in bezit? (Die ze kunnen dumpen als de prijs stijgt)
- Een “DOCS” afdeling van een crypto project biedt vaak meer nuttige info dan de gewone website van een coin of project dat toch vaak draait om de marketing.
- Heeft een project geen whitepaper of is het whitepaper geplagieerd van een ander project, wees dan op je hoede.
- Zijn er recente nieuwsartikelen? Is er een roadmap? Is er een blog? Zo ja worden deze actief bijgehouden? Kijk ook goed naar de nieuws activiteiten op diverse socials.
- Een actieve community is ook belangrijk. Met name X, Reddit en Github geven een goed beeld of er actief gewerkt en geüpdatet wordt. Is er aan een bepaald project al maanden of jaren niets gedaan? Blijf er dan vandaan.
Download hier de Startersgids Cryptovaluta als PDF